Co je to V-flat a jak ho vyrobit

Chcete ušetřit čas nebo peníze?

Za několik posledních let jsem vytvářela různé věci, které stojí za to mít. Za časovou investici si užijete trochu kreativní práce a ušetříte spoustu peněz. Postupně bych vám ráda napsala návody na všechny vychytávky, které používám. Dnešní článek je o V-flatu – velké odrazné desce, která lze využít na tisíc způsobů.

01 CO JE TO V-FLAT

Existují dva rozdílné pojmy V-Flat a Polyboard. V-flat je velká bílá odrazná deska, často převyšující rozměry 150 x 100 cm s tloušťkou asi 5-15 mm. Slouží především k odrazu světla (bílá strana) nebo naopak k pohlcení světla (černá strana). Jde o lehkou desku, která má na rubu i líci karton nebo plastový materiál a mezi tím je deska vyplněná pěnou. Deska musí být dostatečně velká, aby odrážela světlo a lehká, aby se s ní dalo manipulovat. Název je odvozen od písmene V. Značí spojení dvou desek k sobě, které potom stojí stabilně bez stativů a držáků. Polyboard je oproti tomu tlustší deska z polystyrenu. Umíte si představit ten nepořádek po několika měsících nebo letech používání, kdy se tento materiál značně opotřebovává. 

Když jsem přemýšlela, kde v Česku zakoupím pěnový materiál napadlo mě spousta hobby marketů, obi a dalších poměrně velkých řetězců. Bohužel všechny nabízené desky se spíše prohýbaly a nedržely stabilitu nebo naopak byly pevné ale extrémně těžké. Materiálu, který jsem potřebovala, se nejvíce podobaly kapa desky, ale byly poněkud drahé. V tomto ohledu je třeba říct, že profesionální V-flat, určený přímo na fotografování by vás vyšel asi na pár desítek tisíc korun. V Praze jsem ale našla firmu, která se zabývá velkoplošným tiskem a nabízí Kapa desky i s jejich levnější alternativou.

02 MATERIÁL

Jedná se o firmu HSW Signall sídlící v Horních Počernicích. Nakonec jsem se rozhodla pro bílé desky s pěnovým jádrem, pokryté větší kartonovou vrstvou o tloušťce 5 mm. Rozměr jedné desky je 1,5m x 2,44m. Jsou tedy poměrně vysoké. Mé stropy měří asi 5 metrů, takže nemám s manipulací problém, avšak v menších ateliérech by bylo nutné desky ořezat, což bez problému uděláte jakýmkoliv nožem. Desky mi firma dovezla až do ateliéru.

03 VÝROBA

Rozhodla jsem se, že dvě desky nechám z jedné strany bílé (aby světlo odrážely) a z druhé strany je natřu černou matnou barvou (aby světlo pohlcovaly). Desku musíte natřít z obou stran nebo ji po natření z jedné strany zatížit. Jinak dojde k tomu, že se desky zkroutí. Dvě desky jsem přilepila k sobě z jedné strany bílou a z druhé strany černou pevnou páskou. Je třeba zvolit opravdu kvalitní pásku, jinak se vám to bude trhat a nevydrží to žádnou manipulaci. Předem doporučuji toto dělat alespoň s jedním člověkem. Já to slepovala sama a mohu upřímně říct, že to nedopadlo nejlépe. Důležité je nechat mezi oběma deskami vůli, cca 0,5-1cm, aby při otáčení měly prostor.

TIP: Pokud budete desku natírat tmavou barvou, aby světlo pohlcovala, tak dejte pozor na to, aby barva byla matná. Když desku natřete černou lesklou barvou bude lest světlo spíše odrážet.

04 DALŠÍ POUŽITÍ

Dvě desky jsem nechala samostatně, abych měla prostor pro další tvoření a potřeby. Desky můžete natřít barevnou barvou a použít je tak místo pozadí. Dále můžete desky otapetovat nebo na ně nalepit lišty a vytvořit tak falešnou zeď.